För dig som är lärare eller SYV

Är du lärare och behöver inspiration till mentorstimmen? Varför inte låta eleverna fundera på vad en ingenjör kan få göra? Vi vet att uppfattningen om ingenjörsyrket är väldigt vag då ingenjörer kan jobba med så många olika saker. Låt dem kolla in vårt instagramkonto för att få en uppfattning om vad en ingenjör faktiskt kan jobba med.

Vem kan söka?

Tekniksprånget vänder sig till era avgångselever som är på väg att ta sin gymnasieexamen från naturvetenskapligt eller tekniskt program.  Ansöker gör man via Tekniksprångets ansökningsportal, och ansökan är öppen mellan 16 april-6 maj samt 16 oktober-6 november. Praktiken sker två gånger per år och pågår i fyra månader, september till december eller februari till juni. Lönenivån för år 2021, som är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga parter, är 15 935 kr/månad. Den 1 april 2022 höjs nivån till  16 285 kr/månad (för medlemmar i SKR & Sobona börjar den nya nivån att gälla den 1 februari 2022). Arbetsgivare som saknar kollektivavtal väntas följa den gällande lönenivån.

Om Tekniksprånget

Idag medverkar cirka 180 arbetsgivare på runt 100 orter runt om i landet och Tekniksprånget har till dagens datum förmedlat ca 5000 praktikplatser. Bland arbetsgivarna finns såväl stora som små och inom både privat och offentlig sektor.

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA,  är ett samverkansinitiativ mellan regeringen och arbetsgivare runt om i landet i behov av högre teknisk kompetens. Projektet är en nationell satsning som syftar till att väcka ungdomars intresse för att studera en högre teknisk utbildning och öka andelen som också fullföljer påbörjad utbildning. Detta görs genom att låta teknikintresserade ungdomar få testa på hur det är att jobba som ingenjör under fyra månader. Praktiken ger ungdomarna en tydligare inblick i det arbetsliv som kan vänta efter studierna. Det är dessutom en chans att skapa ett kontaktnät och odla kontakter redan innan man börjar plugga.

 

Vill er skola ha information från en tekniksprångare?

Vi berättar gärna mer om Tekniksprånget för dina elever. Vi kan göra presentationen på plats i skolan eller digitalt. Fyll i kontaktformuläret nedan så hör vi av oss!

Ditt fullständiga namn (obligatorisk)

Skola (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

 

Följ oss på InstagramFacebook och Twitter.