Få ett försprång med nästa generation ingenjörer

Sveriges ingenjörsstudenter har i snitt 20 arbetsgivare på sin radar. Är ni en av dem? Skaffa ett försprång i kompetensförsörjningen genom att lära känna nästa generation ingenjörer.

Hitta talangerna före alla andra

Konkurrensen om framtidens ingenjörer är hård. Enligt Universums Studentundersökning 2023 är ingenjörsstudenter intresserade av i genomsnitt 20,5 arbetsgivare.

Under studietiden marknadsför sig arbetsgivare flitigt via arbetsmarknadsdagar, seminarier och events, vilket gör det svårt att fånga studenternas uppmärksamhet. 

Med Tekniksprånget kan ni nå igenom bruset och bygga en relation med framtidens ingenjörer före alla andra.

Därför får du inte missa att vara med

  1. Försprång i rekryteringen: Efter praktiken vill 8 av 10 praktikanter bli ingenjörer, och närmare 6 av 10 tekniksprångsalumner får möjlighet att återvända till sin arbetsgivare som sommarjobbare, exjobbare eller anställda.
  2. Nå ut till kvinnor: Drygt 50% av praktikanterna är unga kvinnor, vilket ger arbetsgivare ett värdefullt försprång bland framtidens kvinnliga ingenjörer.
  3. Stärkt employer branding: 80% av praktikanterna anger att de har en positivare bild av företaget efter praktiken, vilket gör dem till unga ambassadörer som talar väl om er.
  4. Positiv energi och förbättrad gruppdynamik: Praktikanterna kommer in med positiv energi som inspirerar till innovation. De är snabbtänkta, drivna, prestigelösa och duktiga på det digitala.
  5. Ledarutveckling: Tekniksprånget används som ett verktyg för ledarutveckling, där handledarskapet är ett uppskattat sätt att träna medarbetare för framtida chefsroller. Över 90% av handledarna upplever handledarskapet som givande.

Behöver du fler anledningar?

Skaffa ett försprång direkt

Skruvar i processor
citat tecken

Att vara utan Tekniksprånget skulle vara som att förlora en arm.

Andreas Bergström | Mycronic

Direkta och långsiktiga vinster

På lång sikt bidrar Tekniksprånget till att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att fler unga väljer att bli ingenjörer. Programmet förbättrar även jämställdheten inom tekniska branscher och arbetar aktivt för att öka mångfalden genom riktade kommunikationsinsatser.

Enkel medverkan

För att delta i Tekniksprånget behöver arbetsgivare utse en handledare, rekrytera kandidater via Tekniksprångets portal och betala praktiklön. Tekniksprånget erbjuder stöd genom hela processen, från intern införsäljning och rekrytering till handledarutbildning och support under praktiken.

En unik möjlighet för framtidens ingenjörer

Tekniksprånget är ett betalt praktikprogram som erbjuder unga mellan 18 och 21 år, som har avslutat NA/TE/EK-programmen, en chans att få praktisk erfarenhet inom ingenjörsyrket. Programmet, som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sedan 2012, syftar till att inspirera fler unga att välja en karriär som ingenjör.

Sedan 2012 har drygt 7000 ungdomar gjort praktik genom Tekniksprånget och hälften av dem är kvinnor. Vi vet idag att Tekniksprånget får fler ungdomar att söka en högre teknisk utbildning och motiverar dem att slutföra sina studier i högre grad än sina kursare.

Skaffa ett försprång

Dagens ingenjörsstudenter har 20 arbetsgivare på sin radar. Tekniksprånget ser till att du är en av dem.

Behöver du fler anledningar? Här är 50 till.

Bra att veta:

Ansökningar sker mellan 16 april – 6 maj samt
16 oktober – 6 november.

Rekrytering ska ske innan 17 juni samt 17 december.

Praktiken startar januari/februari och augusti/september. Digitala handledarintroduktioner äger rum i januari och augusti.

Lönenivån för år 2024, som är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga parter, är 18 182 kr/mån (gäller fr.o.m. 1 april 2024). Arbetsgivare som saknar kollektivavtal väntas följa den gällande lönenivån.

Om inget annat står i kontraktet mellan praktikant och arbetsgivare är det semesterlagen som gäller. Tar praktikanten inte ut semester rekommenderas att semesterersättning utgår när anställningen är slut.

Dela med dig av din medverkan!

Sprid satsningen på Tekniksprånget i dina kanaler. Det skapar både kännedom om ditt engagemang och intern stolthet bland dina medarbetare. Vi hjälper gärna till och sprider intervjuer med praktikanter och delar inlägg på sociala medier. Media har visat ett stort intresse för projektet så kontakta gärna oss eller era lokala medier om ni vill ha publicitet.

Glöm inte heller att du kan presentera dina praktikanter och handledare på ditt intranät.