Regler för att erbjuda praktik
Att erbjuda praktik via Tekniksprånget kan verkligen vara ett lyft för organisationen – men vad gäller med regler, ansvar och avtal? Här kan du läsa mer.
Att erbjuda praktik via Tekniksprånget kan verkligen vara ett lyft för organisationen – men vad gäller med regler, ansvar och avtal? Här kan du läsa mer.
Inom ramarna för Tekniksprånget innebär en praktik att man får prova på ett jobb som ligger så nära ingenjörsyrket som möjligt. Tanken är att unga vuxna ska få känna på hur det är att jobba som ingenjör på riktigt. Naturligtvis har de inte den kompetens och behörighet som yrket kräver när de precis gått ut gymnasiet, men det är ändå viktigt att de utmanas och inspireras under sin praktik.
Som företag finns det flera anledningar att ta emot tekniksprångare.
Praktik genom Tekniksprånget varar i fyra månader. På vårterminen betyder det ungefär från januari/februari till maj/juni och under hösten från september fram till jul.
Lönenivån för 2024 ligger på 18 182 kr och arbetsgivaravgift tillkommer.
Lönenivån är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga parter. Arbetsgivare som saknar kollektivavtal väntas följa den gällande lönenivån.
Det är ni som arbetsgivare som har arbetsmiljöansvar för era praktikanter. Ni har också ett ansvar att informera om vad som gäller med semester, ledigheter och semesterersättning. Tänk gärna på att vara extra tydlig, då praktiken kan vara mångas första kontakt med arbetslivet.
Stärk bilden av dig som arbetsgivare och få tillgång till ny kompetens som stimulerar innovation. Utveckla ledare bland dina medarbetare samtidigt som du presenterar din verksamhet för en ny generation ingenjörer. Tillsammans säkrar vi Sveriges kompetensförsörjning.