CV och tidigare erfarenhet

 

Vill du skicka in praktikansökningar men vet inte hur du ska skriva?

Lugn, vi hjälper dig!

 

Vad ska jag skriva under Tidigare erfarenhet?
När du registrerar dig på Tekniksprångets hemsida fyller du i information kring dina tidigare erfarenheter. Här beskriver du om du har tidigare arbetslivserfarenhet eller erfarenhet från till exempel föreningsengagemang, idrottsrörelser och volontäruppdrag. Den ska gärna vara kopplad till kunskaper/lärdomar du fått som kan användas under praktiken. När du anger din arbetslivserfarenhet så skriv med din roll, vilken organisation det var hos och när den var (år). Ett tips är att skriva ner dina meriter i kronologisk ordning med det senaste uppdraget först.

Vad ska jag skriva om mig själv till arbetsgivaren?
När portalen öppnar kan du skicka in din ansökan till en specifik praktikplats och arbetsgivare. Du får då svara på följande frågor:

  1. Varför vill du göra praktik hos just denna arbetsgivare?
  2. Beskriv varför du skulle passa bra för den här praktikplatsen?

Arbetsgivaren är nyfiken på dig och vill veta vad du kan och vad du är intresserad av. Kompetens kan vara personliga egenskaper såsom att du är snabblärd, strukturerad eller nyfiken. Men också vad du är intresserad av, till exempel vilka skolämnen som engagerade dig mest i skolan, samt den erfarenhet och kunskap du har samlat på dig från arbete, föreningsengagemang, idrottsrörelse eller liknande.

Hur skriver jag ett CV?
CV är en samlad meritlista över utbildning, arbetserfarenheter och kunskaper som ofta behövs när du vill söka jobb i arbetslivet. Tänk på att även frivilliga volontäruppdrag och engagemang inom föreningar eller idrottsrörelser kan tas med om du vill. Du lägger till ditt CV som en bifogad fil till dina ansökningar, en pdf är lättast för arbetsgivaren att ta hand om.

Här finns en mall för CV. Ladda ner den och fyll i med dina uppgifter.

Lycka till!