Ericsson: Tekniksprånget ger ny energi och nya idéer

Nyfikenhet är nyckelordet när Ericsson letar tekniksprångare. Det gör att de ofta kommer in med nya perspektiv och vågar ifrågasätta. – Genom detta får vi både nya idéer och energi, samtidigt som vi bygger relationer med framtidens ingenjörer, säger Erik Ekudden, CTO på Ericsson.

Carolina Sigrand, Manager inom Technology Management Site Solutions på Ericsson i Kista, strax norr om Stockholm, har jobbat på Ericsson i 28 år. Hon har följt flera tekniksprångare på nära håll. Hon beskriver praktikprogrammet som något som inte bara stärker företaget långsiktigt, utan som också ger energi här och nu.

– Vi är ett äldre team, i alla fall i medelåldern, och då är det skönt att få in någon yngre som inte redan vet att allt är gjort och inte går – utan kommer med nya synsätt. De avlastar väldigt snabbt.

Och snabbt går det för tekniksprångarna Kelli och Daniel. Det var lite nervöst i början, erkänner de båda, men ganska snart har de både fått och tagit sig mer ansvar.

– I början kändes det lite överväldigande, men tiden här har gett mig ett större självförtroende i nya miljöer, säger Daniel.

Mer samarbete än väntat

Att det skulle vara så mycket samarbete avdelningar emellan på ett så stort företag som Ericsson hade han inte trott från början. Det har gett flera insikter om både yrket som helhet och vad han kan tänka sig göra i framtiden. Att få vara delaktig i ett globalt teknikföretag, där man snabbt får ansvar och inblick i helheten, gör ett stort intryck. Kollegan Kelli håller med.

– Jag tar med mig hur allt samspelar på ett företag. Min bild av Ericsson har bara blivit bättre – det finns så många delar och vi får testa och se lite av varje, det är väldigt kul.

Viktig satsning av flera anledningar

Tekniksprånget är en viktig satsning för Ericsson som sedan starten 2012 tagit emot över 370 tekniksprångare. Det ger unga möjlighet att arbeta med teknologier som 5G idag och 6G i framtiden, kopplat till AI och förstärkt verklighet, menar företagets CTO, Erik Ekudden.  

– Genom detta får vi både nya idéer och energi, samtidigt som vi bygger relationer med framtidens ingenjörer. Sverige och världen står inför en framtid där avancerad uppkoppling är avgörande, och Tekniksprånget stärker Sveriges innovationskraft genom att ge unga den erfarenhet och inspiration de behöver för att vidareutbilda sig, säger han.

En bit in i karriären är det roligare att lyfta andra än att fokusera på sig själv, tycker Carolina Sigrand. Dessutom tycker hennes anställda att det tillför väldigt mycket att ha tekniksprångarna på Ericsson.

Bidrar till mer inkluderande miljö

I en bransch där kompetensförsörjningen är en ständig utmaning, blir praktikprogrammet också ett strategiskt verktyg. Sverige har ett behov av fler med högre teknisk utbildning och Tekniksprånget är ett sätt att stärka intresset, menar Carolina Sigrand.

Dessutom, tillägger hon, bidrar praktikprogrammet till en mer inkluderande arbetsmiljö:

– Det är bara jag och Kelli som är tjejer på vår avdelning, så det är också ett sätt att jämna ut det lite och få in fler tjejer som blir ingenjörer.