Vad händer efter praktiken?

Det är nu det börjar! Gå med i vårt alumnnätverk och nätverka med några av våra gamla praktikanter, bli ambassadör och berätta om vad du gjort efter din praktik. Du kan inspirera fler att bli ingenjör.

Ett skrivbord som är fyllt av datorer, sladdar, och personer som jobbar. Ger en härligt stökig känsla

Statistik kring ingenjörsyrket

Efter praktiken har du en bra målbild för dina kommande studier. Din erfarenhet gör att du har ett litet försprång i plugget och att du kan applicera dina praktiska kunskaper i teoretiska kurser. Sån kunskap är eftertraktad när du sedan ska ut och jobba.  

Arbetsmarknaden

Det finns väldigt mycket jobb att välja mellan för den som läst till ingenjör. Enligt SCB:s arbetskraftsbarometer tycker många arbetsgivare att det råder brist på nyutbildade på flera områden. Bland annat byggnadsteknik, farkostteknik och industriell ekonomi.

Ingångslön 

Ingångslönen för en ingenjör varierar naturligvis beroende på utbildningsnivå, var i landet du jobbar och inom vilken bransch. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer listar ungefärliga löner. För en nyexad civilingenjör rekommenderar de ca 39 000 kr i månaden.

Tre personer i avslappnad miljö står och pratar
Alumnnätverk

Gå med i Tekniksprångets alumnnätverk

Sedan våren 2023 har Tekniksprånget ett alumnnätverk på LinkedIn.

Där kan du som gjort Tekniksprånget skapa kontakt med nya och gamla bekantskaper som också varit tekniksprångare. Utbyt erfarenheter, dela jobbtips, studietips eller bara snacka lite!

Gör enkäten här nedan först och ansök sedan om att gå med i nätverket på LinkedIn!