Rekordmånga tekniksprångare på Stockholms stad

Offentlig förvaltning är en ingenjörstung sektor. Det är mycket som ska falla på plats med infrastruktur, digitalisering och stadsplanering. Det märks om inte annat på rekordantalet tekniksprångare på Stockholms stad.

Amina Mahamoud och Fred Bergwitz, tekniksprångare på Stockholms stad.

Stockholms stad arbetar ständigt med att knyta till sig rätt kompetens och ett led i det är att tidigt visa unga vuxna vilka möjligheter som finns inom offentlig sektor.

– Vi har stora behov kring klimatomställningen, vi gör stora investeringar inom infrastruktur och underhåll och där krävs jättemycket kompetens både nu och i framtiden, säger Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör i Stockholms stad.

Som ett led i kompetensförsörjningen har Stockholm tagit emot rekordmånga tekniksprångare under hösten. Hela sju stycken har testat ingenjörsyrket i olika delar av Stockholms stad.

Under en avslutning för terminens alla tekniksprångare i Stadshuset i Stockholm berättar Karin Ekdal Wästberg om flera projekt som staden driver. Trafikmätning och datainsamling på hårt trafikerade gator och ett projekt som med drönare och AI ska få Kanadagäss att lämna stadens badstränder, bland annat. Dessa, och liknande, projekt kräver flera olika perspektiv och nya infallsvinklar.

Det är just variationen som lockar med att jobba offentligt, menar Fred Bergwitz, tekniksprångare på utvecklingsenheten på Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning.

– Det är drömmen, för man får så fria händer och vi har haft så fantastiska handledare som båda gett oss mycket ansvar.

Kollegan Amina Mahamoud håller med och understryker vikten av kommunikation och samarbete, när man jobbar som ingenjör.

– Det och att man ska sträva efter så stor mångfald som möjligt. Det kan vara mångfald i tankesätt, bakgrund och kompetens. Det krävs flera perspektiv för att ett projekt och stad ska fungera, säger hon.

Trots att de hittills bara hunnit med gymnasiet har både Amina Mahamoud och Fred Bergwitz imponerat på handledare Maria Andersson, till vardags verksamhetscontroller på Utvecklingsenheten vid Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning. Inte bara med sina många kreativa idéer men och med sin produktivitet. Det har ställt nya krav på den egna utvecklingen, menar hon.

– Jag har verkligen insett hur mycket vi kan använda våra tekniksprångare till verkliga arbetsuppgifter. De har så mycket kompetens med sig och det perspektivet behöver vi, säger Maria Andersson.

Drivet, kreativiteten och kompetensen vill Stockholms stad ta vara på.

– Jag hoppas att dessa ungdomar, som pluggat klart och nu varit och nosat på hur det är att jobba inom Stockholms stad, ska få en tydlig bild av att de vill läsa vidare inom STEM och vara med och utveckla staden och hela vårt samhälle, säger Karin Ekdahl Wästberg. Jag hoppas att de ska stärka upp sig lite med en universitetsutbildning eller ytterligare erfarenheter och komma tillbaka till oss i staden.