Tekniksprångare är Tech Girl of the Year

Tekniksprångetalumnen Marina Peltonen är Microsofts "Tech Girl of the Year". Hennes drivkraft är att främja mångfald och inkludering inom STEM.

Grattis till Tech Girl of the Year, vad betyder ett sådant pris?

Syftet med utmärkelsen Årets tech-tjej är just att lyfta fram unga kvinnliga förebilder och inspirera fler unga tjejer till en karriär inom tech och IT-branschen. Vinnaren av Årets tech-tjej blir en ambassadör för Microsoft samt förebild för tech-intresserade unga vuxna i hela landet. Att bli erkänd som Årets Tech-tjej av Microsoft är en stor ära och en bekräftelse på att mitt engagemang för att främja mångfald och inkludering inom STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) gjort skillnad. Jag brinner för att visa mångsidigheten inom tech och jag sökte Årets tech-tjej för att betona vikten av interdisciplinär forskning inom teknikbranschen. Jag ser detta inte enbart som en utmärkelse, men också ett uppdrag att jag nu tillsammans med Microsoft får möjlighet att driva initiativ som kan göra skillnad.

Nästa steg för mig är att fortsätta arbeta för att främja mångfald och inkludering inom tech-branschen, både genom mitt ideella arbete och genom att vara ambassadör för Microsoft. Jag vill fortsätta vara en förebild och inspirationskälla för unga personer, särskilt tjejer, som är intresserade av naturvetenskap och teknik. Jag ser fram emot att använda min nyvunna plattform som Årets Tech-tjej för att lyfta fram viktiga frågor och driva förändring i branschen.

Vad var det som fick dig att bli intresserad av teknik och ingenjörskonst från början?

Jag kommer ihåg att jag som liten var väldigt intresserad av att lära mig hur allt fungerar, oavsett om det var en dator, den mänskliga kroppen eller hur molekyler kan användas som bränsle. Jag hade ett intresse för en mängd olika ämnen och hade svårt att bestämma mig för bara ett område. Vartefter började jag intressera mig för tvärvetenskaplig forskning och att hitta samband mellan olika fält för att lösa samhällsproblem från flera olika perspektiv. Jag brukar efterlikna ingenjörsyrket som en verktygslåda med kompetenser som man bär med sig genom livet. När ett problem uppstår så tar man fram verktygslådan och försöker lösa problemet utefter de kompetenser man packad med sig genom sin utbildning och erfarenheter. Jag fick aldrig nog av att lära mig ’lite om allt’ och valde då ett interdisciplinärt program som täcker ett brett spektrum av vetenskapliga områden som gjort min verktygslåda väldigt mångsidig. Med förvärvad expertis från flera vetenskapliga områden strävar jag efter att lösa problem vars lösningar ligger utanför räckvidden för en enskild disciplin eller forskningsområde.

Du är ju Tekniksprångetalumn, berätta om din praktik?

Jag gjorde Tekniksprånget mellan 2017 och 2018 på SSAB i Oxelösund. Jag minns att jag fick hem ett brev på posten samma år som jag skulle ta studenten och blev intresserad av att testa på yrket som ingenjör innan jag bestämde mig för att studera vidare. Från att ha noll koll på ingenjörsyrket, fick jag genast mycket bättre koll på vad en ingenjör kan göra.

På SSAB fick jag vara med om mycket, allt från universitetsbesök till att genomföra slittest på stål och vara i industrilaboratoriet. Mycket var relaterat till materialvetenskap och kemi, och jag fick exponering för i stort sett hela företaget från både ett industriellt och akademiskt perspektiv. Vi hade ett initiativ som hette ”stör en ingenjör”, vilket innebar att jag och min tekniksprångetkollega fick åka runt på området och träffa personer med olika utbildningsbakgrunder och helt enkelt höra mer om deras yrkesval och vad de jobbar med till vardags.

Kom du till några insikter om ditt framtida yrke under praktiken?

Att prata med personer som faktiskt arbetade som ingenjörer gjorde att man fick en bättre bild av de praktiska tillämpningarna av utbildningen. Jag hade ett intresse för en mängd olika ämnen och hade svårt att bestämma mig för bara ett tekniskt område. En av våra mentorer på SSAB sa att en ingenjör är alltid en ingenjör oavsett inriktning. Som ingenjör kan man jobba med så många olika grejer inom samma område, även om man har olika spetskompetenser. Det gjorde mig mindre orolig att jag skulle välja ”fel” inriktning och istället satsa på det som jag verkligen var intresserad av. Det viktiga är att våga ta steget och testa, resten löser sig senare.

I motiveringen skriver de "en sann inspiration för unga tjejer", är det viktigt för dig att vara en förebild?

Ja, självklart! För mig är det viktigt att bryta den stereotypa bilden över vilka som jobbar inom tech. Jag har rött hår, piercingar och tatueringar och många blir förvånade när de hör vad jag studerar och är intresserad av. Det är få som tycker att jag ser ut som en traditionell ingenjörsstudent intresserad av teknik och vetenskap. Jag saknade själv förebilder inom tech när jag växte upp och jag vill visa att det går att jobba med tech trots olika bakgrunder, både privat och professionellt. Jag vill vara en förebild för dem, som precis som jag, kommer från en liten ort och har föräldrar utan universitetsbakgrund, men också de som valt en mer annorlunda bana inom tech. Jag vill också kunna representera civilsamhället, vilket jag engagerat mig i under flera år och vet har goda förutsättningar att bidra till ett ökat intresse för teknik bland barn och ungdomar.

Hur skulle får vi fler tjejer att intressera sig för och framför allt vilja jobba med teknik?

Jag tror att det är viktigt att utveckla ett intresse redan i grundskolan och exponera barn och unga så tidigt som möjligt, särskilt genom att påvisa teknikens mångfald. Nu kommer många inte i kontakt med teknisk undervisning förrän sent i livet vilket gör att många aldrig får möjligheten att utveckla ett långsiktigt intresse för tech. Att vara nyfiken på forskning och teknik borde vara lika uppmuntrat som att ägna sig åt musik eller idrott på fritiden. I dagsläget finns det begränsade möjligheter att ägna sig åt naturvetenskap, matematik och teknik som fritidsintresse, utanför skolans bedömningsmallar. Det finns också en snedfördelning inom olika geografiska områden där tech-intresset blir större i storstäderna gentemot småstadsregionerna som oftast har mindre möjligheter att tillgodose ungas intresse för teknik. Sedan tror jag också att alldeles för få kvinnliga förebilder lyfts fram. Det måste finnas fler kvinnor på ledarskapspositioner som kan inspirera fler att våga ta plats och följa efter.

Jag brinner för att visa mångsidigheten inom tech och jag sökte Årets tech-tjej för att betona vikten av interdisciplinär forskning inom teknikbranschen, särskilt eftersom det finns mycket fördomar om och okunskap över vad teknik innefattar. Teknik finns överallt och även om ens intresse inte specifikt är att utveckla programvara så kan man hitta andra aspekter inom teknik som är minst lika viktiga. Priset är således också en påminnelse om att det finns ett stort behov av att lyfta fram olika perspektiv och bakgrunder inom techbranschen som kan intressera samt locka en bredare publik, och jag känner mig ödmjuk inför möjligheten att få fortsätta driva den här frågan framåt.