"Tekniksprånget är win-win för GEAB"

Gotlands Energi såg tidigt vikten av att förse ön med ingenjörer. För att locka unga talanger gäller dock att tänka flera steg i förväg – vara strategisk. För att säkra sin kompetensförsörjning i framtiden, investerar GEAB därför i unga praktikanter genom Tekniksprånget redan nu.

–Det tillför nya perspektiv och tankar, de ser möjligheter och sällan problem.

Det säger Sara Wilhelmsson, enhetschef på Gotlands Elnät AB, och de hon talar om är ingenjörspraktikanter. Att Sverige behöver fler ingenjörer framöver är vid det här laget närapå allmänkunskap och på Gotlands begränsade arbetsmarknad blir behovet extra kännbart. Därför hoppade GEAB tidigt på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprojekt, Tekniksprånget. Att låta unga prova på hur ingenjörsyrket är i praktiken förbereder dem inte bara på eventuella studier utan möjliggör också för dem att hitta en bas – och så småningom en framtid – på ön, samtidigt som företagets egen kompetensförsörjning tillgodoses. Det gäller att tänka flera steg i förväg.

– För oss är Tekniksprånget en vinna-vinna-situation. Genom Tekniksprånget har vi fått in fantastiska resurser i vårt företag, säger Sara Wilhelmsson.

Många av dem som gjort Tekniksprånget på GEAB väljer att komma tillbaka som sommarjobbare eller timanställda under sina utbildningar. En erfarenhet som gör att företaget fortsätter att delta. Som lokalt bolag – och en del av moderbolaget Vattenfall – har samhällsengagemanget också varit viktigt, menar Sara Wilhelmsson.

–Vi tycker också att det är väldigt roligt att kunna erbjuda tekniksprång för många tjejer, då vi verkligen önskar att få in fler kvinnor på tekniska utbildningar och till arbeten i teknik och energibranschen, säger hon.

Att ge unga möjlighet att testa ingenjörsyrket direkt efter gymnasiet är däremot en långsiktig investering. Efter praktiken följer en utbildning som måste få ta tid, jobb på annan ort eller till och med ett annat land. En mer direkt märkbar effekt är den på handledarna, som ofta växer i sin egen yrkesroll genom att delta. Milena Roski-Pedersen har varit handledare för tekniksprångare på GEAB flera gånger och ser det som en naturlig del av framtiden. Alla uppdrag utvecklar, är hennes devis. Via praktikanterna får hon nya perspektiv på gamla problem.

– De som jag har fått möjligheten att arbeta med har varit lösningsfokuserade, drivna, noggranna, öppna och helt fantastiska att få se utvecklas med olika uppgifter. Det är väldigt inspirerande.