Ida är Tekniksprångets första ekonom
Det är så små saker som pekar en i rätt riktning. För Ida, som läste ekonomi, var det körkortet som väckte intresset för IT och bilsäkerhet. Nu ska hon testa ingenjörsyrket med Tekniksprånget.
Ida är Tekniksprånget första ekonomistudent. Efter att ha tagit körkort för ungefär ett halvår sedan, insåg Ida hur mycket tillit man lägger på bilen och dess funktioner. Det väckte ett intresse för att förstå och bidra till bilsäkerhet. I och med det växte intresset för IT, teknik och ingenjörsyrket.
– Intresset för IT, teknik och ingenjörsyrket har växt mer och mer. Det har både berott på att det är något okänt som jag har massor att lära mig om och att det är en karriär som det finns behov och plats för.”
Ida sökte till Magna, ett globalt företag, eftersom hon alltid har varit fascinerad av andra länder och kulturer. Hon såg företagets globala närvaro som ett tecken på att deras arbete är viktigt, meningsfullt och efterfrågat.
Andreas Öhlin, gruppchef på Magna Electronics i Linköping, förklarar varför de ville rekrytera en ekonom:
– Vi letade aktivt efter kandidater som vi trodde skulle få mest utav att vara med i Tekniksprånget, samtidigt som vi ville ha en bredd i erfarenheter och bakgrund på våra två praktikplatser. Här stack Ida ut med sin bakgrund inom ekonomi och juridik samt att vi uppfattade henne som ambitiös och ansvarstagande.”
Ida kommer tillsammans med sin kollega Rasmus få ansvar för en designuppgift som löper hela hösten som de kommer att få eget ansvar för. Parallellt med det kommer de i kortare fokuserade perioder vara hos Magnas olika grupper som tar fram och underhåller kameror för bilindustrin såsom exempelvis optik, elektronik och kvalitetsanalys för att få prova på många olika ingenjörsyrken.
Ida har höga förväntningar på sin praktik. Hon hoppas att den ska vara lärorik och rolig, och ser fram emot att träffa nya människor och möta nya utmaningar. Hon hoppas också att praktiken ska ge henne klarhet i vad hon vill studera på universitetet eller vad hon vill göra efter praktiken.
– Det viktigaste tror jag är att man ska vara nyfiken och öppen för att lära sig nytt. Syftet med den här praktiken för mig är att finna ny kunskap och lära mig saker både om branschen, och om mig själv.
Ekonomi tillsammans med en ingenjörsutbildning är en mycket god grund i yrkeslivet, menar Andreas Öhlin. Att kunna ha teknisk kompetens och samtidigt förstå vad som driver vår vinst och hur den påverkar företaget är en styrka för ingenjörer på alla befattningsnivåer.
– Vi tror att Ida genom nyfikenhet och analytisk förmåga kan hjälpa oss att ifrågasätta etablerade tankesätt, bredda våra perspektiv och bidra till ännu bättre lösningar. Genom hennes förståelse för kostnad och ekonomisk effektivitet hoppas vi inte bara på intressanta tekniska lösningar, utan också exempelvis insikter i hur effektiva de är ur produktions- och materialsynpunkt, säger Andreas Öhlin.
Ida tror att hennes bakgrund som ekonomistudent kan bidra med ett nytt perspektiv, eftersom hon inte är bunden av traditionella sätt att tänka. Hon älskar problemlösning och är envis, vilket hon tror kan vara till nytta under praktiken.
– Jag kan komma med nya eller annorlunda sätt att tänka som kommer från någon som inte har lärt sig ett visst sätt att göra något på.