Växer med uppgiften på Mycronic
Hos Mycronic får Tekniksprångare möjligheter till egna initiativ och med flera kontaktytor till tekniska specialistfunktioner. Handledaren finns dock alltid till hands, naturligtvis, men för Lovisa Asplund, Paulina Engel, Ida Boregrim, Sara Madison Schaake och Jakob Tormalm gällde det att hitta lösningar till stor del på egen hand.
På ett modernt inrett kontor strax norr om Stockholm har fem tekniksprångare under hösten verkligen fått känna på bredden av att vara ingenjör. Hos Mycronic har arbetsuppgifterna varierat kraftigt, allt från finkalibrering av de snabba och enormt precisa jetprinters som jettar lodpasta på kretskort till att skriva och uppdatera befintlig kod till processen.
Mycket av arbetet har skett självständigt. Förtroende och frihet är genomgående teman för praktiken på Mycronic. Så var det ju naturligtvis inte från start enligt Paulina Engel, som jobbat i team tillsammans med praktikantkollegan Ida Boregrim. Men allteftersom har uppgifterna växt och självförtroendet med det. Nya lösningar och resultat har de sedan fått presentera för både chefer och kunder.
– Det har varit jättekul att kunna hjälpa kunden och inte bara ha en påhittad uppgift, att verkligen vara till nytta i arbetet, säger Paulina Engel.
Mångfald en del i hållbarhetsarbetet
Andreas Bergström är manager inom jetteknologi och R&D på Mycronic, som handledare tycker han att det är viktigt att ta vara på unga talanger.
– Mycronic strävar efter att fortsatt vara världsledande inom de tekniksegment vi arbetar inom. För att göra det behöver vi säkra att vi har tillgång till de bästa ingenjörerskompetenserna även i framtiden, säger Andreas Bergström.
Genom Tekniksprånget vill han att både manliga och kvinnliga unga talanger från olika bakgrunder väljer ingenjörsyrket. Det är en del i hållbarhetsarbetet, menar Andreas Bergström och tillägger att det behövs mångfald med variation av ålder, bakgrund och kön för att få de bästa innovationerna. Därför får tekniksprångare på Mycronic arbeta som medlemmar i ingenjörsgrupper som bedriver utvecklingsprojekt.
– Där får de en väldigt god inblick i hur det går till att arbeta som ingenjör och vilka fantastiska möjligheter som finns, säger han.
Utan Tekniksprånget hade jag aldrig fått veta att jag gillar att programmera och missat en stor del av vad jag vill plugga.
Ida Boregrim
– Det är roligt att de ser något i oss, säger Ida Boregrim som fick lära sig koda under sin tid på Mycronic, något hon aldrig hade provat på förut.
Arbetsgivaren efterlyste ett script för funktioner som saknades i jetprintern. Projektet blev helt hennes eget och även om det var en enorm uppgift först är Ida Boregrim tacksam för förtroendet.
– Utan det hade jag aldrig fått veta att jag gillar att programmera och missat en stor del av vad jag vill plugga efteråt, säger hon.
Dessutom har hon äntligen förstått vad hennes pappa, som är ingenjör, arbetar med.
– Jag bad honom förklara igen härom veckan och nu fattar jag äntligen, skrattar hon.
Säkrare på framtiden
Sara Madison Schaake och Jakob Tormalm har båda arbetat på andra delar av företaget, bland annat med testning. De håller med om att jobbet varit väldigt självständigt. På regelbundna avstämningsmöten med handledare har de sedan fått presentera resultaten och bestämma vad som är värt att gå vidare med. Båda två menar att upplevelsen stärkt vad de vill göra sedan. Sara Madison Schaake har cementerat sitt tidigare val att plugga teknisk fysik och Jakob Tormalm håller med.
– Att få vara här stärkte vad jag vill göra, säger han. Innan ville jag kanske bli ingenjör, nu känner jag helt säkert att det är det jag vill bli. Det känns helt rätt.