Här hittar du svar på vanliga frågor om Tekniksprånget
Vanliga frågor
Tekniksprånget är ett praktikprogram på 4 månader som riktar sig till unga vuxna i åldern 18-21 år med syftet är att få fler unga att vilja bli ingenjörer. Både för att säkra Sveriges konkurrenskraft och motverka framtida kompetensbrist på arbetsmarknaden.
Som medverkande arbetsgivare i Tekniksprånget bidrar man till detta genom att erbjuda praktik på sin organistation inom ingenjörsämnen och rekrytera till platserna, samt bistå med handledare till praktikanterna och betala ut praktiklönen.
Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och är ett samverkansinitiativ mellan regeringen och arbetsgivare runt om i Sverige i behov av högre teknisk kompetens. Projektet är en nationell satsning som syftar till att väcka ungdomars intresse för att studera en högre teknisk utbildning och öka andelen som också fullföljer påbörjad utbildning.
Du ska ha en gymnasieexamen från ett naturvetenskapligt, tekniskt eller ekonomiskt gymnasieprogram. Du kan också söka om du gått motsvarande IB-program eller Tekniskt basår.
Du kan vara max 21 år när du söker praktiken.
Undantag: Om du är under 23 år och har fullgjort värnplikt eller genomfört ett tekniskt eller naturvetenskapligt basår, är du behörig att ansöka. Du kan också ansöka om du tog din gymnasieexamen senare på grund av nyanländ status eller andra personliga skäl, såsom studieuppehåll. Kontakta oss på tspraktikant@iva.se för vägledning kring hur du registrerar dig.
Har du betyg från utländsk gymnasieutbildning kan du också söka, så länge du har ett svenskt personnummer och är bosatt i Sverige under praktiken.
Ansökningsperiod till höstens praktik är mellan den 16 april och den 6 maj.
Ansökningsperiod till vårens praktik är mellan den 16 oktober och den 6 november.
Exakta datum för praktiken varierar mellan olika arbetsgivare.
Vårterminen brukar börja i jan/feb och avslutas i maj/juni. Höstterminen brukar börja i aug/sep och avslutas i samband med julhelgerna.
Praktiken är alltid 4 månader lång och är på heltid (ca 8h/dag, mån-fre). Arbetsgivaren bestämmer exakt startdatum så tala med dem om vad som gäller för din praktik om du blir kallad på intervju.
Lönen är 18 182 kr/mån och gäller fr.o.m. 1 april 2024.Lönenivån för år 2024 är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och de fackliga parterna Unionen och Sveriges Ingenjörer.
Nej, du får bara göra Tekniksprånget en gång.
Ja, det kan du göra. Du kan söka praktik i Tekniksprånget utan att det påverkar dina chanser att bli antagen till en utbildning.
Däremot är praktiken på heltid, mån-fre 8h/dag, så det är svårt att kombinera med studier samtidigt om du blir antagen till båda.
Om inget annat står i kontraktet mellan praktikant och arbetsgivare är det semesterlagen som gäller. Tar praktikanten inte ut semester rekommenderas att semesterersättning utgår när anställningen är slut.
Alla arbetsgivare som är engagerade i Tekniksprånget finns listade på hemsidan under fliken ”Medverkande arbetsgivare”. Däremot har inte alla möjlighet att ta emot praktikanter varje termin. Det kan bero på olika orsaker, vilket gör att listan över ”Medverkande arbetsgivare” på hemsidan skiljer sig från ansökbara arbetsgivare i ansökningsportalen.
De platser som finns att söka till läggs upp löpande i ansökningsportalen månaden innan varje ansökningsperiod startar. För att se samtliga tillgängliga platser är det bäst att kolla precis när perioden startar.
Har du fler frågor om praktiken?
Vill du veta mer om hur du förbereder och skickar in din ansökan? Vi guidar dig genom processen, från att komma igång till vad som händer efter att du skickat in din ansökan.
Vill du som arbetsgivare veta mer?
Här hittar du svar på på de vanligaste frågorna om vad det innebär att vara deltagande arbetsgivare i Tekniksprånget.