Frågor & Svar
Här ger vi svar på vanliga frågor om allt från vem som kan söka till vad som menas med snittbetyg.
- Tekniksprånget
- Om oss
- Frågor & Svar
Hitta din fråga
Du ska ha gått ett naturvetenskapligt, tekniskt eller ekonomiskt gymnasieprogram. Du kan också söka om du gått motsvarande IB-program eller Tekniskt basår.
Du kan vara max 21 år när du söker praktiken.
Undantag: Om du tar studenten när du är äldre än 21 år på grund av att du är nyanländ, gjort lumpen, gått ett tekniskt basår eller av personliga skäl behövt läsa om ett år eller göra ett studieuppehåll finns det fortfarande möjlighet för dig att söka till Tekniksprånget. Mejla tspraktikant@iva.se så får du instruktioner för hur du kan registrera dig och ansöka.
Har du betyg från utländsk gymnasieutbildning kan du också söka, så länge du har ett svenskt personnummer och är bosatt i Sverige under praktiken.
Ansökningsperiod till höstens praktik och är mellan den 16 april och den 6 maj.
Ansökningsperiod till vårens praktik är mellan den 16 oktober och den 6 november.
- Registrera ett konto på teknikspranget.se.
- Gå via ditt konto in på ”Ansök här”. Där kan du se alla praktikplatser som erbjuds för kommande terminen; vilket företag det är hos, vilken ort och du kan läsa om vad praktiken kommer innehålla för respektive plats.
- Skapa en ansökan till varje praktikplats du är intresserad av. Du kan skapa 15 st ansökningar per termin och favoritmarkera 3 st av dem. Ansökningarna har ingen prioriteringsordning och arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra.
Här finns det hjälp att räkna ut ditt snittbetyg. Glöm inte att uppge noll som meritpoäng.
Här får du hjälp att räkna ut ditt meritpoäng. Du kan få max 2,5 meritpoäng.
Har du betyg från utländsk gymnasieutbildning kan du översätta dina betyg här.
Går du fortfarande på gymnasiet och går ut i vår och vill söka praktik till hösten? Fyll i din senaste snittbetygspoäng. Det blir alltså ett uppskattat snittbetyg där du adderar dina färdiga kurser till det betyg du förväntar dig i de kurser du ännu inte avslutat. Du ska inte ta med extra meritpoäng i ditt snittbetyg. Om ditt slutgiltiga snittbetyg varierar lite från det du fyllt i så är det ingen fara.
Exakta datum för praktiken varierar mellan olika arbetsgivare.
Vårterminen brukar börja i jan/feb och avslutas i maj/juni.
Höstterminen brukar börja i aug/sep och avslutas i samband med julhelgerna.
Praktiken är alltid 4 månader lång och är på heltid (ca 8h/dag, mån-fre). Arbetsgivaren bestämmer exakt startdatum så tala med dem om vad som gäller för din praktik om du blir kallad på intervju.
Lönen är 18 182 kr/mån och gäller fr.o.m. 1 april 2024 . Lönenivån för år 2024 är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och de fackliga parterna Unionen och Sveriges Ingenjörer.
Du kan söka till max 15 platser per termin, och vi rekommenderar att man söker så många som möjligt för att öka sina chanser att bli antagen. Arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra platser.
Om en arbetsgivare du sökt till är intresserad av din ansökan kommer de själva att ta kontakt med dig via mejl och telefon för en intervju. Om du blir erbjuden praktik av flera olika företag så väljer du själv vilken av dem du vill säga ja till.
Alla arbetsgivare som är engagerade i projektet finns med på tekniksprånget.se under fliken ”Medverkande arbetsgivare”. Däremot är det inte alla arbetsgivare som har möjlighet att ta emot praktikanter varje termin. Det kan bero på olika saker men det är därför listan på ”Medverkande arbetsgivare” på vår webb skiljer sig från ansökbara arbetsgivare i vår ansökningsportal.
De platser som finns att söka till läggs upp löpande i ansökningsportalen månaden innan varje ansökningsperiod startar. För att se samtliga tillgängliga platser är det bäst att kolla precis när perioden startar.
För att kunna ansöka till praktikplatser måste du ha ett CV uppladdat på ditt konto (gärna i formatet PDF). I den skriver du om dina erfarenheter. Volontärarbete, sommarjobb, skolprojekt eller utmärkelser är bra att få med. Saknar du arbetslivserfarenhet? Ingen fara! Är du den som hjälper familjen när det uppstår IT-problem, eller är ditt favoritämne i skolan fysik? Skriv ner det. Intressen och egenskaper är minst lika viktiga att ha med i ett CV.
Här finns en mall för CV
Ladda ner den och fyll i med dina uppgifter. Ladda sedan upp det på ditt konto för att det ska bifogas till dina ansökningar (gärna i formatet PDF)
För varje ansökan du gör behöver du fylla i ett fält där du svarar på varför du söker och varför just du skulle passa bra för platsen. Det fungerar lite liknande ett personligt brev. Har du inte skrivit ett personligt brev eller listat tidigare erfarenhet tidigare så finns det hjälpsamma tips här. Glöm inte bort att du kan anpassa texten om varför du söker till platsen för varje ansökan, det brukar vara uppskattat av de arbetsgivare som medverkar.
Texten för sökmotivation får gärna vara minst 5 meningar. Skriver du för lite har arbetsgivarna svårt att få ut något av det, men skriver du för långt kan det lätt bli innehåll som är överflödigt eller repetitivt. Fältet kan fyllas med max 2500 tecken inkl. blanksteg.
CV
För varje ansökan du skapar så ska du även bifoga ett CV. Du kan bifoga ett CV antingen som en fil (gärna som en PDF) eller som en länk (t.ex. till ett öppet dokument som ligger online), men kom ihåg att många arbetsgivare i första hand tittar på informationen du fyllt i fälten med din ansökan.
När du registrerar dig på Tekniksprångets hemsida fyller du i information om dina tidigare erfarenheter och detta fält hänger även med automatiskt i dina ansökningar.
Här beskriver du om du har tidigare arbetslivserfarenhet eller erfarenhet från till exempel föreningsengagemang, idrottsrörelser och volontäruppdrag. Den ska gärna vara kopplad till kunskaper/lärdomar du fått som kan användas under praktiken.
Se mer tips om vad och hur du kan skriva här.
Du har möjlighet att länka till en presentationsvideo om dig själv för att komplettera din ansökan. Detta är inget krav utan en möjlighet för den som vill. I så fall laddar du upp filmen på någon sida såsom YouTube och länkar till den.
Om inget annat står i kontraktet mellan praktikant och arbetsgivare är det semesterlagen som gäller. Tar praktikanten inte ut semester rekommenderas att semesterersättning utgår när anställningen är slut.
Antagningen sker löpande efter att ansökningsportalen stängt och arbetsgivarna kontaktar själva och gör intervjuer med dem sökande de är intresserade av.
Vissa arbetsgivare påbörjar sin rekrytering redan under ansökningsperioden, så ansök gärna i god tid innan sista dagen så har du möjlighet att vara med i rekryteringsprocesserna tidigare.
Det viktigt att du är kontaktbar via mejl och telefon under ansökningsperioden och framförallt efteråt. Återkoppla alltid till arbetsgivare som hör av sig till dig, både om du är intresserad av platsen eller om du har valt att gå till någon annan.
Det finns inget exakt datum för besked om plats (som till exempel på ansökan till högskola) eftersom antagningen till Tekniksprångets platser sker löpande som vanliga anställningsintervjuer. Vanligtvis brukar vi kunna ge besked till de flesta i januari för vårens praktik och juli för höstens praktik, men vi kan aldrig garantera att alla praktikplatser är tillsatta då eftersom de medverkande arbetsgivarna har olika processer för rekrytering som kan ta olika lång tid.
När en arbetsgivare är helt klar med sin rekrytering skickas ett mejl om detta till alla som sökt till dem men inte antagits. Har du däremot blivit antagen och det har markerats i portalen så får du inte mejl om de övriga platserna du sökt till.
Mailen kan hamna i din skräpkorg, så se till att gå in och titta där om du inte hittar mail från oss!
Du kan alltid se status på dina ansökningar genom att logga på ditt konto och gå in under ”Mina ansökningar”.
Blir du erbjuden en plats men kommer på att du vill göra något annat så kan du tacka nej till den. Tänk bara på att det är många som söker så försök att tacka nej i så god tid som möjligt så att någon annan kan få ta din plats.
Ja, det kan du göra. Du kan söka praktik i Tekniksprånget utan att det påverkar dina chanser att bli antagen till en utbildning.
Däremot är praktiken på heltid, mån-fre 8h/dag, så det är svårt att kombinera med studier samtidigt om du blir antagen till båda.
Ja, du kan söka så många gånger du vill så länge du är max 21 år gammal och inte fått en plats tidigare.
Nej, du får bara göra Tekniksprånget en gång.
Fältet ”Eventuell övrig information till arbetsgivaren” är valfritt där du kan skriva exempelvis om du endast är tillgänglig efter ett visst datum. Du kan lämna det tomt om du inte har något särskilt du behöver meddela arbetsgivaren om.
För att redigera eller komplettera en ansökan går du på ditt konto in på ”Mina ansökningar” och väljer ”Visa alla”, sen klickar på ansökans unika ansökningsnummer. Då kommer du in på just den individuella ansökan och kan du se vilken information som finns ifylld och vilka filer som finns bifogade. Du kan redigera informationen i dina ansökningar fram tills portalen stänger (6 maj / 6 nov).
När du skapar en ny ansökning så läggs din uppladdade CV-fil till automatiskt som bifogad fil. Vill du däremot lägga till fler filer än en så måste du göra det manuellt. Du kan gå in på varje individuell ansökan du gjort för att se vilka filer som är med samt lägga till fler.
Gå in på en ansökan genom menyn "Mina ansökningar" och sedan klicka på ansökans unika nummer för att se vilka filer som är bifogade till den.
OBS! Formatet Pages går endast att öppna på Apple-produkter vilket de flesta arbetsgivare inte använder. Använd gärna formatet PDF för bifogade filer istället.
Du kan skriva på antingen svenska eller engelska, det beror på vad du är mest bekväm med. Om du däremot vill ansöka till en annons som är på engelska så rekommenderar vi att du även skriver ansökan på engelska.