Tekniksprångets praktikprogram erbjuds både vår och höst. Du ansöker mellan 16 april–6 maj för höstens praktik och mellan 16 oktober–6 november för vårens praktik.
Kvalifikationer
För att kunna söka måste du uppfylla följande krav:
Gymnasieexamen från Natur-, Teknik-, eller Ekonomiprogrammet, alternativt en examen från International Baccalaureate eller tekniskt basår.
Du får vara max 21 år när du ansöker.
Undantag vid ansökning
Om du är under 23 år och har fullgjort värnplikt eller genomfört ett tekniskt eller naturvetenskapligt basår, är du behörig att ansöka. Du kan också ansöka om du tog din gymnasieexamen senare på grund av nyanländ status eller andra personliga skäl, såsom studieuppehåll. Kontakta oss på tspraktikant@iva.se för vägledning kring hur du registrerar dig.
Lön som praktikant
Månadslönen för praktiken är 18 182 kr (för 2024), baserad på överenskommelser mellan Teknikföretagen, Unionen och Sveriges Ingenjörer.
Hur du ansöker
Skapa ett konto i ansökningsportalen.
Ansök här: Logga in och se de praktikplatser som finns tillgängliga. Du får detaljerad information om varje företag, ort och vad praktiken innebär.
Du kan ansöka till upp till 15 praktikplatser per termin och favoritmarkera 3 platser. Alla ansökningar behandlas lika, och företagen ser inte vilka andra du har ansökt till.
Om ett företag är intresserat av dig kommer de själva att ta kontakt med dig via mejl och telefon för en intervju. Vi siktar alltid på att du ska få besked om antagning 17 december för vårterminen och 17 juni om du sökt till höstterminen.
Ansökningarna har ingen prioriteringsordning och arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra.
Vi rekommenderar att man söker så många som möjligt för att öka sina chanser att bli antagen.
Om du blir erbjuden praktik av flera olika företag så väljer du själv vilken av dem du vill säga ja till.
FAQ
För varje ansökan du gör behöver du fylla i ett fält där du svarar på varför du söker och varför just du skulle passa bra för platsen. Det fungerar lite liknande ett personligt brev. Har du inte skrivit ett personligt brev eller listat tidigare erfarenhet tidigare så finns det hjälpsamma tips här: Personligt brev och tidigare erfarenhet. Glöm inte bort att du kan ändra texten för sökmotivation för varje arbetsgivare och ansökan, det brukar vara uppskattat av de arbetsgivare som medverkar.
Texten för sökmotivation får gärna vara minst 4-5 meningar. Skriver du för lite har arbetsgivarna svårt att få ut något av det, men skriver du för långt kan det lätt bli innehåll som är överflödigt eller repetitivt. Fältet fyller max 2500 tecken med blanksteg.
För varje ansökan du skapar så kan du även bifoga ett CV. Du kan bifoga ett CV antingen som en fil (i formatet PDF eller Word) eller som en länk (t.ex. till ett dokument som ligger online), men kom ihåg att många arbetsgivare i första hand tittar på informationen du fyllt i fälten med varje ansökan.
Går du fortfarande på gymnasiet och går ut i vår och vill söka praktik till hösten? Fyll i din senaste snittbetygspoäng. Det blir alltså ett uppskattat snittbetyg där du adderar dina färdiga kurser till det betyg du förväntar dig i de kurser du ännu inte avslutat. Du ska inte ta med extra meritpoäng i ditt snittbetyg. Om ditt slutgiltiga snittbetyg varierar lite från det du fyllt i så är det ingen fara.
Du kan söka till max 15 platser per termin, och vi rekommenderar att man söker så många som möjligt för att öka sina chanser att bli antagen. Arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra platser.
Om en arbetsgivare du sökt till är intresserad av din ansökan kommer de själva att ta kontakt med dig via mejl och telefon för en intervju. Om du blir erbjuden praktik av flera olika företag så väljer du själv vilken av dem du vill säga ja till.
Blir du erbjuden en plats men kommer på att du vill göra något annat så kan du tacka nej till den. Tänk bara på att det är många som söker så försök att tacka nej i så god tid som möjligt så att någon annan kan få ta din plats.
Ja, det kan du göra. Du kan söka praktik i Tekniksprånget utan att det påverkar dina chanser att bli antagen till en utbildning.
Det är däremot svårt att genomföra praktik och en utbildning samtidigt, då praktiken är på heltid i fyra månader (ca 8h/dag, mån-fre).
Ja, du kan söka så många gånger du vill så länge du är max 21 år gammal och inte fått en plats tidigare.
Om du vill testa att flytta till ny ort under praktiken finns det flera arbetsgivare som kan erbjuda boende under tiden. Andra kan hjälpa dig hitta boende på annat sätt. Annars är det ditt eget ansvar att hitta boende.
Kan arbetsgivare erbjuda boende direkt står det "Boende finns" i annonsen. Det kan betyda att företaget har egna lägenheter, rum eller på annat sätt kan erbjuda boende att hyra.
Om det står "Kontakt kan förmedlas" i annonsen betyder det att arbetsgivaren kan hjälpa dig hitta boende, men inte förfogar över detta själva.