Frågor och svar

 

Vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att söka till Tekniksprångets praktik.

Behörighetskrav:
Du ska ha läst och vara godkänd i minst matte 3c, kemi 1 samt fysik 1 samt du ska ha grundläggande behörighet. Du ska vara behörig att söka en ingenjörsutbildning. Du ska också vara under 21 år när du söker praktiken (men du kan ha fyllt 21 när du sedan genomför praktiken).

När kan jag söka till Tekniksprånget? 
Ansökan till höstens praktik är mellan den 16 april och den 16 maj. Ansökan till vårens praktik sker mellan den 16 oktober och den 16 november.

Betyg:
Går du fortfarande på gymnasiet och går ut i vår och vill söka praktik till hösten? Fyll i ditt senaste snittbetyg. Det blir alltså ett uppskattat snittbetyg där du adderar dina färdiga kurser till det betyg du förväntar dig i de kurser du ännu inte avslutat. Du ska inte ta med meritpoängen i ditt snittbetyg. Om ditt slutbetyg varierar lite från det du fyllt i så är det ingen fara.

Personligt brev & CV:
Har du inte skrivit ett CV eller personligt brev tidigare så finns det många hjälpsamma tips om du googlar. I ansökningsportalen finns mer detaljerad information om längd och format på CV och personligt brev men glöm inte bort att du kan ändra ditt personliga brev för varje arbetsgivare. Det brukar vara uppskattat av de arbetsgivare som deltar i projektet.

Presentationsvideo:
Du har möjlighet att länka till en presentationsvideo om dig själv för att komplettera din ansökan. Detta är inget krav utan en möjlighet för den som vill. I så fall laddar du upp filmen på någon sida såsom YouTube och länkar till den i vår ansökningsportal.

Kan jag söka praktik även om jag sökt en utbildning? 
Ja, det kan du göra.

Kan jag tacka nej till en praktikplats?
Blir du erbjuden en plats men kommer på att du vill göra något annat så kan du tacka nej till den. Tänk bara på att det är många som söker så försök att tacka nej i så god tid som möjligt så att någon annan kan få ta din plats.

Om jag inte får en praktikplats, kan jag söka igen?
Ja, du kan söka så många gånger du vill så länge du är under 21 år och inte fått en plats tidigare.

Kan jag göra Tekniksprånget mer än en gång? 
Nej, du får bara göra Tekniksprånget en gång.

Jag har sett några arbetsgivare på hemsidan som jag är intresserad av att söka till, men jag hittar dem inte i ansökningsportalen?
Alla arbetsgivare som är engagerade i projektet finns med på tekniksprånget.se under fliken ”Medverkande arbetsgivare”. Däremot är det inte alltid alla arbetsgivare som har möjlighet att ta emot praktikanter varje termin. Det kan bero på olika saker men det är därför listan på sökbara arbetsgivare i vår ansökningsportal kan se annorlunda ut från fliken ”Medverkande arbetsgivare” på webben. 

Hur fungerar antagningen till praktikplatser?
Antagningen sker löpande efter att ansökningsportalen stängt eftersom företagen gör intervjuer med de sökande de är intresserade av. Därför är det viktigt att du är kontaktbar under ansökningsperioden men framförallt efteråt. När vi stängt ansökningsportalen skickar vi ut ett mail med mer information till alla som sökt praktik. 

När får man veta om man fått en plats?
Det finns inget exakt datum för besked om plats (som det till exempel finns på ansökan till högskola) eftersom antagningen till Tekniksprångets praktik sker löpande som vanliga anställningsintervjuer. Vanligtvis brukar vi kunna ge någon form av besked till de flesta i juli för vårens ansökningsperiod och i januari för höstens ansökningsperiod, men vi kan aldrig garantera att alla praktikplatser är tillsatta då eftersom de medverkande arbetsgivarna har olika processer för rekrytering som kan ta olika lång tid.

Vilka datum är själva praktiken?
Exakta datum för praktiken kan variera lite från arbetsgivare till arbetsgivare, till exempel på grund av helgdagar och julledighet. Vårens praktik brukar vara mellan februari och maj/juni och höstens praktik brukar börja någon gång i slutet av augusti/början av september och avslutas i samband med julhelgerna.Tala med din arbetsgivare om vad som gäller för din praktik.