Frågor & Svar

När kan jag söka till Tekniksprånget? 
Ansökningsperiod till höstens praktik är mellan den 16 april och den 6 maj (ca 3 veckor).
Ansökningsperiod till vårens praktik är mellan den 16 oktober och den 6 november (3 veckor).

Vem kan söka till Tekniksprånget?
Du ska ha en gymnasieexamen från naturvetenskapligt eller tekniskt program. Här kan du läsa mer om grundläggande och särskild behörighet. 
Du kan också vara max 20 år när du söker praktiken (men du kan ha fyllt 21 när praktiken sedan genomförs).
Undantag: Om du tar studenten när du är äldre än 20 år på grund av att du är nyanländ, gjort lumpen, gått ett tekniskt basår eller av personliga skäl behövt läsa om ett år eller göra ett studieuppehåll finns det fortfarande möjlighet för dig att söka till Tekniksprånget. Mejla tspraktikant@iva.se så får du instruktioner för hur du kan registrera dig och ansöka.
Har du betyg från utländsk gymnasieutbildning kan du översätta dina betyg här.

Hur gör jag för att söka?
1. Registrera ett konto på teknikspranget.se.
2. Gå via ditt konto in på ”Ansök här”. Där kan du se alla praktikplatser som erbjuds för kommande terminen; vilket företag det är hos, vilken ort och du kan läsa om vad praktiken kommer innehålla för respektive plats.
3. Skapa en ansökan till varje praktikplats du är intresserad av. Du kan skapa 15 st ansökningar per termin och favoritmarkera 3 st av dem. Ansökningarna har ingen prioriteringsordning och arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra.

Hur räknar jag ut mitt snittbetyg och meritpoäng?
Här finns det hjälp att räkna ut ditt snittbetyg. Glöm inte att uppge noll som meritpoäng.
Går du fortfarande på gymnasiet och går ut i vår och vill söka praktik till hösten? Fyll i din senaste snittbetygspoäng. Det blir alltså ett uppskattat snittbetyg där du adderar dina färdiga kurser till det betyg du förväntar dig i de kurser du ännu inte avslutat. Du ska inte ta med extra meritpoäng i ditt snittbetyg. Om ditt slutgiltiga snittbetyg varierar lite från det du fyllt i så är det ingen fara.

Här får du hjälp att räkna ut ditt meritpoäng. Du kan få 2,5 meritpoäng. 

Jag har sett några arbetsgivare på hemsidan som jag är intresserad av att söka till, men jag hittar dem inte i ansökningsportalen?
Alla arbetsgivare som är engagerade i projektet finns med på tekniksprånget.se under fliken ”Medverkande arbetsgivare”. Däremot är det inte alltid alla arbetsgivare som har möjlighet att ta emot praktikanter varje termin. Det kan bero på olika saker men det är därför listan på ”Medverkande arbetsgivare” på webben skiljer sig från sökbara arbetsgivare i vår ansökningsportal.
De platser som finns att söka till läggs upp löpande i ansökningsportalen månaden innan varje ansökningsperiod startar, så för att se samtliga tillgängliga platser är det bäst att kolla precis när ansökningsperioden startar.

Hur många platser får man söka till?
Du kan söka till max 15 platser per termin, och vi rekommenderar att man söker så många som möjligt för att öka sina chanser att bli antagen. Arbetsgivarna kan inte se om du ansökt till andra platser. Om en arbetsgivare du sökt till är intresserad av din ansökan kommer de själva att ta kontakt med dig via mejl och telefon för en intervju. Om du blir erbjuden praktik av flera olika företag så väljer du själv vilken av dem du vill säga ja till.

Hur fungerar antagningen till praktikplatser?
Antagningen sker löpande efter att ansökningsportalen stängt och arbetsgivarna kontaktar själva och gör intervjuer med de sökande de är intresserade av. Vissa arbetsgivare påbörjar sin rekrytering redan under ansökningsperioden, så ansök gärna i god tid innan sista dagen så har du möjlighet att vara med i rekryteringsprocesserna tidigare. Det viktigt att du är kontaktbar via mejl och telefon under ansökningsperioden och framförallt efteråt. När ansökningsportalen stängts skickas även ett mejl ut med mer information till alla som sökt. 

När får man veta om man fått en plats?
Det finns inget exakt datum för besked om plats (som det till exempel finns på ansökan till högskola) eftersom antagningen till Tekniksprångets praktik sker löpande som vanliga anställningsintervjuer. Vanligtvis brukar vi kunna ge någon form av besked till de flesta i januari för vårens praktik och juli för höstens praktik, men vi kan aldrig garantera att alla praktikplatser är tillsatta då eftersom de medverkande arbetsgivarna har olika processer för rekrytering som kan ta olika lång tid. 
När en arbetsgivare är helt klar med sin rekrytering skickas ett mejl om detta till alla som sökt till dem men inte antagits.

Observera att mailen kan hamna i din skräpkorg, så se till att gå in och titta där om du inte hittar mail från oss! Om du mot förmodan inte skulle hitta mail i din skräpkorg så kan du logga in på dina sidor på tekniksprånget.se. Gå sedan in på ”mina ansökningar”. Där kan du se vilka arbetsgivare som ännu inte är klara med rekryteringen, och som du fortfarande har chans att få praktikplats hos. 

Kan jag tacka nej till en praktikplats?
Blir du erbjuden en plats men kommer på att du vill göra något annat så kan du tacka nej till den. Tänk bara på att det är många som söker så försök att tacka nej i så god tid som möjligt så att någon annan kan få ta din plats.

När är själva praktiken?
Exakta datum för praktiken kan variera lite från arbetsgivare till arbetsgivare, till exempel på grund av helgdagar och julledighet. Vårens praktik brukar börja i februari och avslutas i maj/juni och höstens praktik brukar börja i augusti/september och avslutas i samband med julhelgerna. Arbetsgivaren bestämmer startdatumet så tala med dem om vad som gäller för din praktik om du blir antagen. Praktiken pågår alltid i 4 månader och är på heltid (ca 8h/dag, mån-fre).

Fälten i ansökan för ”Kandidats sökmotivation” & ”Tidigare erfarenhet”
Fältet du fyller i med varje ansökan om varför du söker till platsen fungerar likt ett personligt brev. Har du inte skrivit ett personligt brev eller listat tidigare erfarenhet tidigare så finns det hjälpsamma tips här: Personligt brev och tidigare erfarenhet. Glöm inte bort att du kan ändra texten för ”Kandidats sökmotivation” för varje arbetsgivare och ansökan, det brukar vara uppskattat av de arbetsgivare som medverkar.
För varje ansökan du skapar så kan du även bifoga ett CV. Du kan bifoga ett CV antingen som en fil (i formatet PDF eller Word) eller som en länk (t.ex. till ett dokument som ligger online), men kom ihåg att många arbetsgivare i första hand tittar på informationen du fyllt i fälten med din ansökan.

CV
För att kunna ansöka till praktikplatser måste du ha ett CV. I den skriver du om dina erfarenheter. Volontärarbete, sommarjobb, skolprojekt eller utmärkelser är bra att få med. Saknar du arbetslivserfarenhet? Ingen fara! Är du den som hjälper familjen när det uppstår IT-problem, eller är ditt favoritämne i skolan fysik? Skriv ner det. Intressen och egenskaper är minst lika viktiga att ha med i ett CV. Här finns en mall för CV. Ladda ner den och fyll i med dina uppgifter.

Presentationsvideo
Du har möjlighet att länka till en presentationsvideo om dig själv för att komplettera din ansökan. Detta är inget krav utan en möjlighet för den som vill. I så fall laddar du upp filmen på någon sida såsom YouTube och länkar till den.

Kan jag söka praktik även om jag sökt en utbildning? 
Ja, det kan du göra. Du kan söka praktik i Tekniksprånget utan att det påverkar dina chanser att bli antagen till en utbildning.

Om jag inte får en praktikplats, kan jag söka igen?
Ja, du kan söka så många gånger du vill så länge du är max 20 år gammal och inte fått en plats tidigare.

Kan jag göra Tekniksprånget mer än en gång? 
Nej, du får bara göra Tekniksprånget en gång.

Jag har laddat upp en fil på mitt konto, varför läggs den inte till i mina ansökningar?
För att din uppladdade fil på ditt konto även ska läggas till med varje enskild ansökan måste du också välja den under ”Fil för Ansökningar”. Då kommer det att läggas till automatiskt med varje ansökan. Du kan även gå in på varje individuell ansökan du gjort och ladda upp filer specifikt för dem.

Vad ska jag skriva i fältet ”Eventuell övrig information till arbetsgivaren” när jag ansöker?
Fältet ”Eventuell övrig information till arbetsgivaren” är valfritt där du kan skriva t.ex. om du endast är tillgänglig efter ett visst datum eller att du kan fixa eget boende om praktikorten är långt bort från där du bor, så att arbetsgivaren vet. Du kan även lämna det tomt om du inte har något särskilt du behöver meddela arbetsgivaren om.

Hur ser jag informationen jag fyllt i för en ansökan samt redigerar den?
För att redigera eller komplettera en ansökan går du på ditt konto in på ”Mina ansökningar” och väljer ”Visa alla” och klickar på ansökans unika ansökningsnummer. Där kan du se vilken information som finns ifylld och vilka filer som finns bifogade för just den individuella ansökan. Du kan redigera informationen i dina ansökningar ända fram tills att portalen stänger.

Ska jag skriva ansökan på svenska eller engelska?
Du kan skriva på antingen svenska eller engelska, det beror på vad du är mest bekväm med. Om du däremot vill ansöka till en annons som är på engelska så rekommenderar vi att du även skriver den ansökan på engelska.